Świąteczne wypieki

07.04.2020 |  Halina Styrna

Święta Wielkanocne już wkrótce, więc zachęcam do domowych wypieków tradycyjnych wielkanocnych ciast. Na pewno mamy mają sprawdzone przepisy na babki, mazurki i serniki. Zwłaszcza wykonanie mazurków jest proste, gdzie potrzeba pomogą Wam Rodzice czy rodzeństwo, a dekoracja może być tylko Waszym dziełem. Puśćcie wodze fantazji i  stwórzcie małe dzieła. Mam nadzieję, że podzielicie się z nami przez przesłanie zdjęć do pani Eli e.kuc@sp36.pl lub do mnie h.styrna@sp36.pl, pokażemy je w szkolnej Galerii.

Proponuję dziś mazurka śmietanowego.

Proporcje na blachę 38 x 22cm

Ciasto: 30 dag mąki, 18 dag masła, 10 dag cukru pudru, 1 żółtko

Masa: 300g (niepełny duży kubek) śmietany 18%, 2 szklanki cukru, mielone orzechy lub kokos

Masło posiekać z mąką i cukrem, dodać żółtko, wymieszać nożem, a rękami szybko zlepić. Wyłożyć na blachę podwyższając brzegi, nakłuć widelcem i upiec w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni do zrumienienia ciasta (ok.20min). W trakcie pieczenia przygotować masę: śmietanę wymieszać z cukrem, gotować 11min. Dodać orzechy lub kokos (ilość wg uznania), wymieszać.

Po przestudzeniu ciasta nałożyć na wierzch masę i dekorować bakaliami, lukrem, roztopioną czekoladą, gotowymi ozdobami – czym chcecie i macie w domu. Możecie sobie wcześniej przygotować rysunek dekoracji, bo bakalie trzeba układać dość szybko – masa szybko zastyga!