Przerwa od zajęć plastycznych. Pieczemy chleb….

08.04.2020 |  Bożena Polak

Tym razem zapraszam Was do upieczenia pysznego, chrupiącego chleba. Można go upiec w zwykłym piekarniku. Potrzebne składniki: 1/2l. ciepłej wody, 2,5 dag. drożdży, 1 łyżka cukru, 700g. mąki pszennej, 3 płaskie łyżeczki soli, 2 łyżeczki oleju (oliwy).

Do miski wlewamy ciepłą wodę i rozpuszczamy w niej drożdże. Następnie dodajemy kolejno pozostałe składniki. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką. Odstawiamy na noc do lodówki (przykryte folią spożywczą). Rano wykładamy wyrośnięte ciasto na blat i mieszamy/wygniatamy ręką. Zostawiamy na pół godziny. Po tym czasie przekładamy ciasto do nagrzanego naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 1/2 godziny pod przykryciem i kolejne 1/2 godziny bez przykrycia. Jeśli chcecie uzyskać bardziej zrumienioną skórkę przytrzymajcie go w piekarniku trochę dłużej.

Gwarantuję: pyszny smak i aromat pieczonego chlebka. W sam raz na świąteczny stół. Smacznego.

Pochwalcie się zdjęciami Waszych wypieków. Prześlijcie na adres b.polak@sp36.pl