Przygotowania do Świąt

30.03.2021 |  Halina Styrna

Święta już wkrótce, więc pora na przygotowanie dekoracji, a wkrótce na pieczenie ciast – baby, mazurki to typowe ciasta wielkanocne. Proponuję dziś przepis na babkę mateczki, prostą w wykonaniu i smaczną. Można też przy okazji zrobić wydmuszki, bo do ciasta potrzebne są całe jajka. Trzeba zrobić dziurki z obu stronach jajka i mocno wydmuchać do miski. Mogą poczekać w lodówce na pieczenie, a z wydmuszek zrobić kurki czy koguciki. Potrzebna będzie rolka z papieru toaletowego, przecięta w poprzek na 2-3 części, można ją pomalować na zielono – to będzie podstawka pod kurkę oraz papier kolorowy. Wycinamy z niego różnokolorowe paseczki na ogon, podwójny trójkącik na dziobek (ze złożonego na pół czerwonego papieru) i grzebień. Paseczki sklejamy z jednej strony, lekko wywijamy na ołówku i wklejamy do środka rolki. Na wydmuszce rysujemy pisakiem oczy, przyklejamy otwarty dziób i grzebień, wkładamy do rolki i ozdoba na stół gotowa.

A teraz przepis na babkę: 4 duże jajka, 1 szklanka mąki pszennej, 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej, kostka masła – roztopić, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy, ewentualnie 1-2 łyżki kakao.

Całe jajka ubić z cukrem, dodać obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia, ciągle ubijając wlać przestudzone masło i cukier waniliowy. Formę babki wysmarować tłuszczem i wysypać tarta bułką, wlać ciasto. Jeśli chcemy babkę marmurkową, wlewamy ok.2/3 ciasta do formy, do reszty dodajemy kakao i łyżkę mleka i wylewamy na białe ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 45 minut. Sprawdzić patyczkiem, jeśli po wbiciu w najwyższą część ciasta jest suchy, babka jest upieczona. Smacznego i Wesołych Świat!