Wspólne gotowanie z dzieckiem

25.03.2021 |  Agnieszka Grzybowska

Pragnę zachęcić Państwa, do gotowania z dzieckiem. Tak wiem, wymaga to większej ilości czasu a i bałagan też będzie większy, ale… Wspólne gotowanie ma dla dziecka ogromną wartość. Dziecko zdobywa nowe, życiowo użyteczne umiejętności, uczy się matematyki, rozwija umiejętności manualne, budujemy też jego zdrowe nawyki żywieniowe oraz kształtujemy poczucie własnej wartości.

Jak widać powodów jest wiele, ale najważniejszy z nich, tak ulotny i czasem niedostrzegalny, to tworzenie wspomnień cudownego dzieciństwa. To radość z bycia razem. Zatem, gotujemy!

Dzisiaj pieczemy chlebek bananowy

Mocno wilgotny chlebek z dużą ilością płatków owsianych. Polecam z powidłami śliwkowymi lub kremem czekoladowym.

SKŁADNIKI:

  • 7 dojrzałych bananów,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 szklanki płatków owsianych pełnowartościowych,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 ml oleju,
  • 4 jajka,
  • większa szczypta soli.

*Moja szklanka ma 300 ml.

ZADANIE DLA DZIECKA:

  1. Rozgniecenie bananów.
  2. Odmierzenie wszystkich składników na ciasto oraz ich wymieszanie.
  3. Wysmarowanie formy masłem i obsypanie bułką tartą.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
Rozgniatamy banany w dużej misce.

Etap 2
Do bananów dodajemy wszystkie składniki i bardzo dokładnie mieszamy.

Etap 3
Smarujemy formę masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto nie jest gęste. Wygląda jak lepka ,,ciapka”. Wlewamy do formy i delikatnie oprószamy solą.

Etap 4
Pieczemy w 180 stopniach, 30 minut termoobieg.
Chlebek jest upieczony, jeżeli patyczek (np. od szaszłyka) jest suchy, a skorupka jest ładnie zarumieniona. Ciasto zostawiam w lekko uchylonym piekarniku.

Smacznego!!!

Pisząc artykuł wykorzystałam przepis ze strony:http://gotujzdzieckiem.pl/chlebek-bananowy/

oraz artykuł ze strony NATULI dzieci są ważne.