Świąteczne pierniczki

15.12.2020 |  Halina Styrna

Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej, więc najwyższa pora zrobić tradycyjne ciastka – pierniczki. Przepisów jest mnóstwo, a ja chciałam podać taki, z którego w mojej rodzinie przygotowuje się ten przysmak od ponad trzydziestu lat. Oto składniki: 1 szklanka miodu, 1 szklankę cukru, 1 kostka masła, 1 kg mąki, 2 całe jajka, 3 żółtka, 200g kwaśnej śmietany, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 torebka przyprawy do pierników, 1 – 2 łyżki kakao (zależy, jak ciemne chce się mieć pierniczki).

Sposób przygotowania: W dużym garnku zagotować miód z cukrem, do gorącego roztworu włożyć masło, żeby się rozpuściło. Dodać śmietanę, sodę i przyprawę, wymieszać łyżką. Wbić jajka i żółtka, dodać mąkę i razem wymieszać. Po wyrobieniu ciasto jest rzadkie – trzeba zostawić na minimum 1 noc w lodówce – zgęstnieje. Gotowe ciasto wykładać po trochu na stolnicę, rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykrawać dowolne kształty. Kto chce powiesić słodkie ozdoby na choince, musi pamiętać o zrobieniu dziurki – powinna być dość duża, żeby po upieczeniu można przewlec nitkę, a ciastka sporo rosną w piekarniku. Pierniczki układać na blasze niezbyt gęsto i piec w temp. 150 stopni. Po wystudzeniu można dowolnie ozdobić i odstawić w szczelnym pojemniku na kilka dni, żeby zmiękły. Świeże są twarde, więc nie zjecie ich od razu:) Z takiej porcji wychodzi duuużo ciastek – minimum trzy duże blachy z piekarnika. Smacznego!