Przepis na pieczone misie

27.03.2020 |  Halina Styrna

Weekend powinien być wolny od nauki, więc podpowiadam przepis na spędzenie czasu na wspólnym pieczeniu – na początek proponuję misie z kruchego ciasta. Zachęcam do przesłania zdjęć z pracy lub gotowych wypieków na adres e.kuc@sp36.pl. Pani Ela Kuc czeka.

Potrzebne będzie: 1,5 szklanki mąki, 3 łyżki cukru, 1/2 kostki masła oraz na lukier: 1 szklanka cukru pudru, 2 łyżki wody/ soku z cytryny, dodatkowo rodzynki lub kakao/czekolada.Zagnieść kruche ciasto, rozwałkować na grubość 5mm. Wyciąć szklanką kółka, ułożyć szeroko na blasze. Pozostałe ścinki zagnieść, rozwałkować, wyciąć małe kółka, np.: kieliszkiem, przepołowić i z tego przykleić uszy. Piec ok. 10min. Cukier puder utrzeć z wodą lub/i sokiem z cytryny, połowę zabarwić kakao/rozpuszczoną czekoladą. Z białego lukru zrobić białka oczu, do miękkiego wcisnąć rodzynki lub zrobić czekoladowe kropki. Na dole głowy zrobić pyszczek – kółko z ciemnego lukru/czekolady, a na tym biały nosek i uśmiech (lub odwrotnie -biały pyszczek i ciemny nosek).

Podobne przepisy i jego modyfikacje oraz zdjęcia można znaleźć w sieci, np.: https://www.mojegotowanie.pl/przepis/kruche-ciasteczka-misie

Życzę udanej zabawy i smacznego:)