Jadłospis stołówki szkolnej

Podstawowe alergeny pokarmowe:

1. Seler

2. Zboża zawierające gluten

3. Jaja

4. Ryby

5. Łubin

6. Mleko

7. Mięczaki

8. Musztarda

9. Orzechy ziemne

10. Ziarno sezamowe

11. Skorupiaki

12. Soja

13. Dwutlenek siarki (używany jako substancja antyutleniająca i utrwalająca, obecna na przykład w owocach suszonych, winie, przetworzonych ziemniakach

14. Orzechy

Na jadłospisie alergeny są napisane  kolorem    czerwonym

                                    18.02-22.02.2019 

  PONIEDZIAŁEK:

                 Zupa  fasolowa   z  ziemniakami.

                  Makaron   tagliatelle    4-sery.

                   Kompot.

   WTOREK:

                   Zupa   grysikowa.

                    Żeberka  duszone,ziemniaki.

                    Surówka  z selera  i  jabłka.

                     Kompot.

    ŚRODA:           

                 Barszcz   biały  z  ziemniakami  i  jajkiem.

                 Kopytka   z  sosem   myśliwskim

                  Surówka  z  marchwi   i  jabłka.

                   Herbata.

     CZWARTEK:

                  Zupa  z  zielonych  warzyw  z   zacierką.

                   Gulasz, kasza jęczmienna.

                   Buraczki.

                   Kompot.

                  

    PIĄTEK:

                  Zupa  koperkowa z ryżem.

                   Ryba (Miruna)  smażona.

                    Surówka   z  czerwonej   kapusty.

                    Kompot.

                    

                          SMACZNEGO