Jadłospis stołówki szkolnej

Podstawowe alergeny pokarmowe:

1. Seler

2. Zboża zawierające gluten

3. Jaja

4. Ryby

5. Łubin

6. Mleko

7. Mięczaki

8. Musztarda

9. Orzechy ziemne

10. Ziarno sezamowe

11. Skorupiaki

12. Soja

13. Dwutlenek siarki (używany jako substancja antyutleniająca i utrwalajająca, obecna na przykład w owocach suszonych, winie, przetworzonych ziemniakach

14. Orzechy

Na jadłospisie alergeny są napisane  kolorem    czerwonym 

 

                                                                         20.11-24.11.2017

         PONIEDZIAŁEK:

                 Zupa  grysikowa.

                 Kotlet  z jajek,ziemniaki.

                 Marchew  z  groszkiem.

                   Herbata   owocowa.

                    

          WTOREK:

                     Barszcz  biały  z   ziemniakami.

                     Ratatouille (Ratatuj)  z  pieczywem.

                      Herbata   owocowa.

                     

          ŚRODA:

                   Zupa   koperkowa   z  ryżem.

                 Filet  w  cieście,ziemniaki

                 Surówka  z  marchewki  i jabłka

                  Herbata  owocowa.

 

        CZWARTEK:

                Kapuśniak   z   ziemniakami.

                Gulasz  z kaszą  jęczmienną.

                Sałata  z  ogórków  kiszonych i  koperkiem.

                Kompot.

       PIĄTEK:

              Zupa   szczawiowa  z  jajkiem.

              Naleśniki  z   serem.

               Kompot.

 

 

                                                    SMACZNEGO