Jadłospis stołówki szkolnej

Podstawowe alergeny pokarmowe:

1. Seler

2. Zboża zawierające gluten

3. Jaja

4. Ryby

5. Łubin

6. Mleko

7. Mięczaki

8. Musztarda

9. Orzechy ziemne

10. Ziarno sezamowe

11. Skorupiaki

12. Soja

13. Dwutlenek siarki (używany jako substancja antyutleniająca i utrwalająca, obecna na przykład w owocach suszonych, winie, przetworzonych ziemniakach

14. Orzechy

Na jadłospisie alergeny są napisane  kolorem    czerwonym

                                    15.04-17.04.2019

  PONIEDZIAŁEK:

                 Zupa    koperkowa  z   ryżem.

                  Makaron   penne  z   sosem  bolońskim.

                   Kompot.

   WTOREK:

                     Zupa  grysikowa.

                     Gyros   z  indyka  ,ziemniaki .

                     Surówka   lodowa.

                     Kompot.

    ŚRODA:           

                 Zupa  królewska  z  ziemniakami .

                 Leczo   z   pieczywem .

 

                 Herbata.

                  

     CZWARTEK:

                  Zupa   ogórkowa z  ryżem  .

                   Udko  z  kurczaka (bez skóry  i  kości) ,  ziemniaki.

                    Sałata  zielona  z  sosem  jajecznym.

                   Kompot.

 

    PIĄTEK:

                  Zupa   kalafiorowa  z   zacierką.

                   Filet  rybny  w  chrupiącej  panierce,ziemniaki.

                   Surówka  z  kiszonej  kapusty .

                    Kompot.

                    

                    

                          SMACZNEGO